Wiskunde.netLogo Wiskunde


Pi

LET OP: Wil je ook toegang tot meer dan 15.000 video-uitwerkingen voor 36 euro per jaar? Meld je dan snel aan! Klik hier...
Wiskunde01-12-2024admin23
Pi

Inleiding

Het getal π = 3,14159... is een van de geheimzinnigste en interessantste getallen. Het heeft vanaf het begin een belangrijke rol in de wiskunde gespeeld en is ook tegenwoordig nog onderwerp van onderzoek. Het getal π komt in veel gebieden van de wiskunde voor: meetkunde, getallentheorie, analyse, kansberekening, enzovoorts. De definitie is eenvoudig: π is de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel (afb.2). Met andere woorden: uit de diameter d volgt de omtrek C, wanneer we d met π vermenigvuldigen.

Reeds de Babyloniërs en de Egyptenaren wisten rond 2000 v.Chr. al dat de verhouding tussen omtrek en diameter bij alle cirkels gelijk is. De Babyloniërs rekenden met 3,125, de Egyptenaren met 3,16049. Ook in de Bijbel treffen we een bepaalde waarde van π aan. In het eerste boek Koningen wordt bij de bouw van een rond waterreservoir gezegd: 'En hij maakte het van de ene kant tot de andere tien el breed..., en een touw van dertig el was de omtrek. Hieruit volgt dat π = 3, een benaderingswaarde die ook volgens de toenmalige inzichten slecht was.

π is een irrationaal getal, het is geen breuk, het is een onmeetbaar, ja zelfs een transcendent getal. Dat betekent dat de getallen vanaf een bepaalde positie niet repeterend kunnen zijn.

De eerste die inzag dat π niet exact berekend, maar slechts systematisch benaderd kon worden, was Archimedes (287-212 v.Chr.). Zijn methode hield in dat hij in en rond een cirkel regelmatige zeshoeken tekende, waarvan hij de omtrek kon berekenen. Door het aantal hoeken steeds te verdubbelen was hij in staat om π steeds nauwkeuriger te berekenen. Bij 96-hoeken was het resultaat: 3 10/71 < π < 3 1/7.

Het huidige wereldrecord in de berekening van π staat op naam van de Japanner Yasumasa Kanada van de Universiteit van Tokio. ln septenber 1999 kwam hij in zijn berekening van π tot het ongelooflijke aantal van 206 miljard cijfers, een prestatie die overigens geen praktisch nut heeft. Het is net zoiets als de Mount Everest beklimmen zonder zuurstofmasker: niemand heeft er wat aan, maar het geeft een waanzinnig gevoel.

Formule Pi

π = 3,14159265359.... de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel

Voorbeelden Pi

Voorbeeld 1
Gegeven een cirkel met diameter d = 11 cm en de omtrek = 34,5 cm. Bereken de verhouding omtrek / diameter.

Verhouding => omtrek / diameter = 34,5 cm / 11 cm ≈ 3,14 (en dat is dus Pi)

Voorbeeld 2
Gegeven een cirkel met diameter d = 125 cm. Bereken de omtrek.

Omtrek cirkel = diameter * π => 125 cm * π ≈ 392,7 cm

Extra

Het getal π kan ook worden voorgesteld als een oneindige reeks getallen. Hoe langer de reeks, hoe dichter we bij de echte waarde van Pi uitkomen. De veertiende-eeuwse Indiase wiskundige en astronoom Madhava maakte de reeks als volgt:

π / 4 = 1 - 1/3 + 1/5 - 1/7 + 1/9 ...

Dit is een langzame manier om Pi te schatten. Euler had een snellere reeks:

π2/6 = 1 + 1/22 + 1/32 + 1/42 ...

Gerelateerd

Romeinse cijfers Wat betekent MCMLXXVII? We gaan eens goed kijken. I is één, V is vijf, X bete...
Priemgetallen Priemgetallen zijn alle natuurlijke getallen groter dan 1, die alleen door 1 en...
Omtrek cirkel Hoe bereken je de omtrek van een cirkel? Bij iedere cirkel hebben we steeds de ...
Oppervlakte cirkel Een cirkel is een meetkundig figuur waarbij ieder punt op de cirkel een gelijke ...



Geef je mening aan ons:
Review
Tevreden? Laat het ons weten!
Schrijf een review...

Uniek voor docenten en scholen:
Op school
Onze video's op uw school via WIFI? Meld mijn school aan...

Nog geen abonnement? Vraag het je ouders!
Vraag ouders
Meld mij aan...

Hoe maken wij onze video's?
Word ook lid!


Een virtuele tour:
Hoe werkt wiskunde.net?